Med pro zdraví a ve výživě

Update: 5. Led, 2008

Využití včelích produktů má velice dlouhou tradici. Prakticky tak dlouho, jak dlouho zná člověk včely, snaží se jejich produkty využívat ve svůj prospěch. Zpočátku se tak dělo nevědomky, později na základě generacemi ověřených zkušeností byly včelí produkty zařazovány do prostředků lidového léčitelství. Už starodávné lékařské knihy charakterizují med jako lék, který má blahodárný vliv na lidi v každém věku.

Včelí produkty mají více vynikajících a jedinečných vlastností. Mají typické výrazné aroma, med má i příjemnou chuť, v převážné většině případů se mohou požívat i bez receptu lékaře, ale samozřejmě i na jeho doporučení, mohou se používat v domácím prostředí a současně jsou i cenným produktem výživy. Léčebné a profylaktické vlastnosti včelích produktů jsou v současnosti už objektivně potvrzeny množstvím vědeckých, výzkumných a klinických údajů.

Oficiální medicína nepoužívá tyto látky na léčebné účely, ale v lidové medicíně jsou známy jako prostředky s mnohými léčivými vlastnostmi už odpradávna. V posledních desetiletích se však v důsledku objevů mnoho nových chemických léků na ně do značné míry zapomnělo. Praktické a experimentální výsledky však dokazují správnost používání apiterapie.

Baktericidní účinek

Vzácnou vlastností medu je jeho baktericidní účinek, který z něj činí velmi cenný léčebný prostředek. Baktericidní účinek medu nezáleží jen na vysokém obsahu cukru, ale způsobuje jej speciální součást medu, kterou řadíme do skupiny inhibinů. Jsou to látky, které svým účinkem snižují životnost bakterií nebo je úplně ničí.

Med pro kojence

To, že med obsahuje základní cukry vstřebatelné bez nutnosti enzymů, je velmi vhodné pro slazení u kojenců, kde nezpůsobuje kvašení v zažívacím traktu a nedělá plynatost a bolesti. Při slazení kojenecké potravy medem udržujeme střevní floru stejnou jako při kojení mateřským mlékem. Stopové minerály, hlavně železo a měď jsou důležité pro zvýšení hemoglobinu v krvi. Přítomnost fosforu a vápníku působí proti vzniku křivice a hořčík působí uklidňujícím účinkem, což všechno doporučuje jeho použití v kojenecké výživě.

Med a cukrovka

Záleží na stupni onemocnění, zda můžeme med při cukrovce užívat. Zásadně při těžším stupni je med i jiné cukry zakázán. Při lehčích formách cukrovky, kde vystačíme s dietou, můžeme med užívat. Je však třeba dát přednost medu s vyšším procentem cukru ovocného ( med akátový nebo z ovocných stromů ). Je totiž prokázáno, že po ovocném cukru ztrácejí diabetici méně cukru než po cukru hroznovém ( med řepkový ).

Medem proti:

Odjakživa se užívalo medu při zánětech horních cest dýchacích, ať už jako sladidla plicních čajů nebo s vlažným mlékem nebo samotného s máslem nebo rozmixovanou cibulí.

Pro obsah jednoduchých cukrů se med doporučuje při onemocnění jater, zejména při virovém zánětu jater, zánětech žlučníku.

Med snižuje sekreci žaludečních žláz a je vhodným doplňkem v potravě při konzervativní léčbě žaludečního a duodenálního vředu.

Uklidňující účinek medu se využívá při nespavosti a doporučuje se brát jednu až dvě lžičky před spaním.

Med se doporučuje v rekonvalescenci po onemocnění a vyčerpanosti organismu. Med by měl být základním článkem výživy sportovce, což bylo známo již ve starém Řecku, neboť zlepšuje činnost svalovou a srdeční.

Med přispívá k rozšíření věnčitých tepen srdečních a k lepšímu prokrvení srdečního svalu nejen tím, že dává nezbytnou živinu pro sval – cukr hroznový, vitamíny hlavně B a C, stopové prvky draslík a hořčík.

Po epidemickém zánětu jater trpí často nemocní dlouhotrvajícími poruchami zažívacího traktu. Po jídlech a to i dietních, dostávají křečovité bolesti ve střevech. Lžíce medu s jablečným moštem již po týdnu přinese nápadnou úlevu.

Bez komentářů.